Buitenmuur isoleren
De buitenmuur isoleren zorgt voor een prettig warm huis en een lage energierekening. Je huis houdt de warmte veel beter vast, want er zit een dikke jas omheen. Isoleren aan de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft veel voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.
Een buitenmuur isoleren gebeurt meestal met kunststof (polystyreen hardschuim) isolatieplaten. Deze worden met een speciale specie aan de gevel verlijmd.
Als de gevel later afgewerkt wordt met gevelpanelen, brengt men op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan waarop later de panelen bevestigd kunnen worden. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningslaag van glasvezel (of ander materiaal) die dient als fundament voor de bepleistering. Enkele aandachtspunten bij gevel buitenisolatie. Er kan een vergunning nodig zijn als je een voorgevel voorziet van isolatie en afwerking. Een zij of achtergevel heeft dit niet altijd nodig. Als er een spouw aanwezig is aan de woning, dan moet deze opgevuld worden voor koude luchtstromen te voorkomen. Het hangt van de spouw af met welk materiaal je dit best doet. Als je werkt met een dampdicht pleistermateriaal bij de afwerking dan heb je de keuze om de spouw open te laten zodat vochtproblemen niet kunnen optreden. Gebruik je een minerale crepi dan moet de spouw opgevuld worden.
Avé stucadoors & afbouw
Minder energiekosten en meer wooncomfort met het isoleren van de buitenmuur
Uw buitenmuur isoleren zorgt voor een prettig binnenklimaat én een lagere energierekening. Als de buitenmuren geïsoleerd zijn, houdt uw woning warmte namelijk veel beter vast. Verder zijn de buitenmuren van uw huis na buitenmuurisolatie weer zo goed als nieuw- en daardoor ook weer jaren onderhoudsarm.
Gevelisolatie langs de buitenzijde wordt toegepast bij woningen die geen spouwmuur hebben of bij woningen waarvan de spouwmuur ongeschikt is voor isolatie. Dat kan zijn door een sterk vervuilde spouw of door een spouw die te smal is voor een effectieve isolatie.
Een andere reden om de gevel langs de buitenzijde te isoleren is een sterk beschadigde gevel of een gevel die vorstgevoelig is. De buitenmuur isoleren en vervolgens een nieuwe, waterdichte afwerking plaatsen vormt een goede oplossing voor deze problemen en voorkomt vochtproblemen.
- Isolerend
- Fraaie afwerking
- Milieuvriendelijk
- Een koelere woning in de zomer
- Bespaart stookkosten
Avestucadoors is een specialist op het gebied van buitengevelisolatiesystemen.
Vraag en gratis vrijblijvend een offerte aan.
Buitenmuur isoleren
Vergunning nodig voor buitenmuur isloren?
Voordat u begint is het goed om na te gaan of u een vergunning nodig heeft voor het aanpassen van de buitenmuur. Het is natuurlijk leuk om allemaal wilde plannen te hebben voor het uiterlijk van de muur, maar de vraag is of gemeente dit zomaar toelaat. De gemeente of welstandscommissie legt vaak beperkingen op ten aanzien van de dikte en het gebruikte gevelmateriaal. In de meeste gevallen moet u in ieder geval een minimale verhoging van de Rc-waarde realiseren van 2,5. U heeft een vergunning nodig wanneer u iets aan de gevel doet die op de openbare straat is gericht. Aanpassingen of wijzigingen zijn dan alleen mogelijk met een vergunning. Staat een van de buitenmuren op de erfgrens (naast gemeentegrond)? Dan kan er in overleg met de gemeente soms toestemming verleend worden om hierop te bouwen. Wanneer u een vergunning aanvraagt voor een verbouwing dan wordt uw aanvraag vaak ook voorgelegd aan een welstandscommissie. Deze commissie buigt zich over de technisch uitvoerbaarheid en esthetische voorwaarden. Het is dus belangrijk om ook goed na te denken of het nieuwe uiterlijk in het huidige straatbeeld geaccepteerd gaat worden. Krijgt u geen vergunning? Dan kunt u ook alleen de achterkant of zijkant isoleren. De voorgevel isoleert u dan vervolgens vanaf de binnenkant.
Voordelen isoleren buitenmuur
- Energie besparen
- Een warmer huis in de winter, zónder het huis extra te verwarmen
- Minder tocht in huis
- Geluidswerend (isolerende werking)
- Weinig warmte verlies
- Lagere onderhoudskosten